Korvrätter

Korv finns över hela världen. I olika former. Ingen typ av livsmedel, vid sidan av bröd, har sådan spridning. Man mal eller hackar kött i alla kulturer och kryddar efter de olika förutsättningar man har på just sin plats i världen.

 

Genom att köttet mals har det skapat föreställningar om att korv är dålig mat. Man kan blanda i olika köttprodukter, mjöl och andra tillsatser som gör att korv och andra färsprodukter blir undermålig mat.

 

Å andra sidan är korv tillverkad med bra råvaror, kunskap om råvaran och tillverkad på hantverksmässigt sätt en kvalitetsprodukt.

I Sverige och stora delar av västvärden äter man ofta korv direkt i handen som en form av snabbmat med bröd, senap och andra tillbehör. På middagsbordet finns ofta den i Sverige kanske mest berömda korven, Falukorv, stekt med potatis, senap och ketchup.

Men....korv är så mycket mer.

 

Under denna flik finns recept där korv är en av ingredienserna. Ibland är korven den huvudsakliga råvaran, ibland smaksättare och komplement till annan köttråvara.

Variationerna är oändliga. Här finns recept för den vardagliga måltiden såväl som för festmiddagen av gourmetkaraktär.

 

Korv betraktas ofta som enkel snabbmat som man tar till på stående fot eller som snabbt kan tillredas till middagen. Men som sagt, korv är så mycket mer och genom att prova recept i denna flik kan du prova såväl traditionell svensk mat som många olika utländska och exotiska rätter.

Prova. Testa. Var nyfiken. Detta gäller ju egentligen all matlagning. Då kommer du att uppleva en ny värld av rätter och smaker. En värld som är så mycket mer än varmkorven du tar i all hast på den korta lunchrasten eller den stekta falukorven till middag. Det är inget fel på den maten men korven är värd att smaka på i så många andra sammanhang.

Lycka till i dina mat- och smakupplevelser!

 

Några tips och råd:

Recept behöver inte följas slaviskt. Står det scharlottenlök går det oftast lika bra med vanlig gul lök. Får man t ex inte tag på älgkött till en viltgryta går det oftast (nästan) lika bra att ta grytbitar av nötkött. Visst vill man ha t ex älgkött i en viltgryta men får man inte tag på det så är det bättre att modifiera receptet än att inte göra det alls.

 

  • Om du lagar en gryta gör det gärna dagen före och värm den till serveringen. Grytor blir alltid bättre dagens efter!
  • Jag tycker att grytor ofta behöver redas av så att såsen blir en smula simmig. Jag gör det även om det inte står i receptet.
  • När det står t ex chorizo i receptet kan det röra sig om rökt/torkad korv (redan tillagad) eller helt rå. Den rökta korven kan skivas direkt. Om korven är rå läggs korvarna i hela och kokas/steks hela. Ska korven vara skivad kan man ta upp dem ur rätten, skiva och lägga tillbaka.

 

Kontakta mig gärna om du vill diskutera korvarna, vad de ska användas till eller hur de på bästa sätt kan tillredas.

  

 

Tyck till om korv!

Här kan du tycka till om korv, lämna dina synpunkter och tips på recept!