Choucroute

Frankrike

 

4 personer

 

Choucroute är den klassiska franska grytan från distriktet Alsace i östra Frankrike, på gränsen till Tyskland. Alsaceköket är delikat men rustikt och innehåller ofta ingredienser som surkål, olika typer av korvar. Olika patéer och pizzor av Alsace-typ är andra specialiteter.

 

Alsace-vinerna är smakrika och passar utmärkt till den smakstarka och feta maten.

 

Denna coucroute har en viss sötma genom katrinplommonen.

 

Ingredienser:

250 g rimmat fläsk i bit

300 g bratwurst (min egna Nürnberger Bratwurst blir mycket bra)

200 g prinskorv (eller min egna Alsace-korv)

2 stora gula lökar

1 hel vitlök

1 burk surkål (700 g)

2 msk socker

10 hela svartpepparkorn

4 lagerblad

4 dl vitt vin

Ev. 1 eller 2 dl vatten

18 katrinplommon

1 krm rosmarin

Salt, peppar

Olja, smör

 

Till serveringen:

Kokt potatis, dijonsenap och gärna ett gott bondbröd.

 

Gör så här:

  1. Skala och skiva löken. Skala och hacka vitlöken. Fräs i olja i en kastrull eller gryta. Tillsätt smör och kål och stek ytterligare ca 10 minuter.
  2. Tillsätt socker, svartpeppar, lagerblad, vin. Koka under lock ca 45 minuter. Rör om då och då.
  3. Dela plommonen i bitar och tillsätt dem. Koka ca 5 minuter.
  4. Skär bort svålen från fläsket och skär i skivor. Skär bratwurst i bitar, om den är rå använd den hel.
  5. Fräs fläsk och bratwurst i smör i stekpanna. Tillsätt fräset till grytan och koka ytterligare ca 15 minuter.

 

Servera med tillbehören.