Svensk jägargryta

Sverige

 

6-8 personer

 

Ingredienser:

1 kg grytbitar av viltkött

250 g rökt sidfläsk i hel bit

300 g korv (förslagsvis choritzo eller salsiccia)

4 msk viltfond

1 flaska rött vin

5 dl vatten

5 vitlöksklyftor

8 enbär

1 msk timjan

500 g rotselleri

500 g morötter

500 g gul lök (gärna schalottenlök om du vill ha hela mindre lökar i grytan)

800 g squash

400 g svamp

Salt, peppar, maizena, olja och smör till stekning.

 

Till serveringen:

Lingon, lingonsylt eller gele och persilja

Du behöver en större kastrull som rymmer minst 5 l, gärna mer.

 

Gör så här:

  1. Putsa köttet och skär det i grytbitar. Lägg dem i kastrullen
  2. Skär bort svålen på det rökta fläsket och skär köttet i mindre tärningar. Bryn dem i olja och blanda med köttet i kastrullen.
  3. Häll på viltfond, vin och vatten.
  4. Koka upp och skumma.
  5. Skala vitlöksklyftorna och pressa ner dem i grytan
  6. Stöt enbären i mortel och lägg i dem.
  7. Koka på svag värme i ca 1 timme.
  8. Skala och skär rotselleri och morötter i tärningar bitarna är mellan 1-2 cm. Skala och hacka löken i större bitar. Har du schalottenlök lägg i dem hela, ev. dela på dem om de är stora. Skär korven i ca 2 cm skivor.
  9. Tillsätt dem och koka ytterligare ca 45 minuter.
  10. Skär squash i 2 cm bitar och tillsätt. Red ev. med maizena till simmig konsistens. Skär korven i 1 cm skivor. Om korven är rå tillsätt den hela korven. Tillsätt och koka ytterligare ca 15 minuter.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Skär svampen i skivor och bryn i smör.

 

Vid serveringen.

Strö på persilja, lingon (om du har) och svamp. Servera med potatis eller ännu hellre ett gott potatismos.

Lingonsylt eller god gelé passar utmärkt till.