Vilda västern chili (Cowboy-gryta)

USA

 

4 personer

 

Ingredienser:

400 g kryddiga korvar, t ex Hans egna kreolska choritzo

2 lökar

5 vitlöksklyftor

1 paket bacon (140 g). Ännu hellre140 g rökt fläsk.

4 msk tomatpuré

2 msk spiskummin

1 msk paprikapulver, smaka dig fram med att blanda den söta paprikan med starkt paprikapulver.

1-2 chilipeppar ancho style (ger en rökig smak med viss hetta)

1 tsk kakaopulver

1 burk stora vita bönor (400 g)

1 burk kidneybönor (400 g)

5 dl vatten, eller något mer

1 höns- eller köttbuljongtärning

2 msk vardera av hackad persilja och koriander

Olivolja

 

Till serveringen:

Nachochips, baguette och/eller klyftpotatis

 

Gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär bacon/rökt fläsk i tärningar.
  2. Fräs lök och vitlök glansiga i en gryta eller större kastrull. Tillsätt bacon/rökt fläsk och fräs ytterligare ca 3 minuter. Tillsätt tomatpuré, spiskummin, paprikapulver, chilipeppar och kakao. Fräs ytterligare några minuter.
  3. Skölj bönorna och tillsätt dem med vatten och buljong. Koka på svag värme 10 minuter.
  4. Skär korven i ca1 cm grova skivor. Bryn i olja i en stekpanna. Tillsätt korven till grytan och koka ytterligare ca 5 minuter.

 

OBS! Om korven är rå tillsätt den hel och låt grytan koka 10-15 minuter så att korven blir genomkokt. Servera med hela korvar i grytan eller fiska upp korven och skär den i bitar och lägg tillbaka.

Till serveringen: Strö över persilja och koriander och servera med tillbehören